Blog
Ako si vybrať obraz do obývačky - krásny a zároveň reprezentačný

Ako si vybrať obraz do obývačky - krásny a zároveň reprezentačný

Stanka
Stanka 19.10.2018
foto: iStock
Úloha vybrať obraz, ktorý skrášli vašu obývačku, môže byť mierne odstrašujúca. Túto miestnosť uvidí každý hosť a vy sami v nej strávite väčšinu času. Umelecké kúsky by preto mali byť premyslené a vhodne skombinované.

Nástenné obrazy majú mnohé výhody. Nezaberajú veľa miesta, ale ovplyvňujú vzhľad interiéru. Môžete ich meniť tak často, ako chcete. V porovnaní s maľbou priamo na stenu si ich môžete zobrať so sebou aj v prípade, že sa presťahujete.

Obrazy patria k tradičným dekoratívnym prvkom, ktoré ukazujú vkus a štýl majiteľa domu. Je len na vás, či si vyberiete obraz čisto podľa osobných estetických kritérií, investujete do cennejšieho kúsku (kto sa vyzná, môže na raste hodnoty umeleckého diela slušne zarobiť), podporíte lokálneho umelca alebo si dielo namaľujete sami.

Dva základné prístupy

Ak prerábate, alebo zariaďujete obývaciu izbu od základov, kombinovanie obrazu a ďalších interiérových prvkov by nemal predstavovať veľký problém. V prípade, že už máte zvolenú sedačku, obývaciu stenu a iné dôležité kusy nábytku, ku ktorým treba obraz doladiť, môžete sa vydať dvomi cestami.

1570

Obraz môže byť silným výrazovým prvkom – voľte taký, ktorý bude kontrastovať s farebnou škálou interiéru. Druhá možnosť je vybrať menej nápadný obraz v rovnakých tónoch, aké v izbe prevládajú. Takýto kúsok nenútene vyplní miesto, na ktorom skrátka niečo chýba.

Veľkosť a umiestnenie obrazu

Okrem toho, čo sa vám v umení osobne páči, nezabúdajte aj na pragmatickejšie parametre. Veľkosť obrazu by mala byť úmerná veľkosti samotnej izby. Vo veľkých a vzdušných obývačkách nebude ani niekoľko metrové plátno pôsobiť zle, v malých miestnostiach naopak.

Vhodným umiestnením obrazu predídete jeho poškodeniu a taktiež naplníte jeho reprezentačný potenciál. Hodnotný obraz by nemal byť umiestnený v tesnej blízkosti radiátora ani na priamom slnečnom svetle. Oba tieto faktory ho môžu poškodiť, a to aj napriek správnemu zarámovaniu.

Ideálnym umiestnením je stredový bod steny – či už nad sedačkou alebo televízorom, tak, aby bol obraz dobre viditeľný.

Ten správny štýl

Ak ste šťastným majiteľom bytu v historickej budove, môžete vybrať obraz (alebo jeho repliku) z rovnakého obdobia. Populárne impresionistické alebo realistické maľby vyniknú aj v modernom interiéri, možno vás však viac zaujme hravý pop-art alebo abstraktné diela.

Najmä v moderných umeleckých smeroch máte väčšiu šancu na nájdenie obrazu, ktorý poteší vaše oko a bude ladiť so zariadením bytu alebo domu.

Ako si vybrať obraz do obývačky - krásny a zároveň reprezentačný - #40 foto: Shutterstock

Kombinácia obrazov

Ďalším plusom dekorovania obrazmi je spôsob, akým ich môžete kombinovať. Aj v prípade, že netúžite po honosnom diele z osemnásteho storočia, môžete interiér skrášliť zarámovanými printami, grafickými listami alebo fotografiami.

Tie si nájdu miesto v menšej obývačke, kde v kombinácii s maľovaným obrazom doplnia prázdnu poličku alebo priestor nad jedálenským stolom. Farebne by skombinované diela mali vytvárať jeden uzatvorený celok.

Myslite na to, že obraz reprezentuje váš vkus a umelecké cítenie. Vyberte preto taký, ktorý sami hrdo vystavíte do svojho priestoru.


Zdieľajte článok:

Aký obraz do obývačky

Na začiatok stránky